دکوراتیو
دکوراتیو یک هنر می باشد. آمیزه ای از صنعت و هنر که در قالب اشیا و اجسام ثابت و متحرک با رنگ بندی های روحبخش به محیط اطراف ما جان و انرژی می بخشد.
انواع هنر دکوراتیو
هنر دکوراتیو یا هنر تزیینی طراحی و خلق وسایلی با قابلیت مصرف در معماری دکوراتیو است. هنر دکوراتیو گرایش هایی چون نقاشی، خطاطی، مجسمه سازی و عکاسی را در بر میگیرد. اما در حوزه ی دکوراسیون منزل هنر دکوراتیو از دو بخش دکوراسیون متحرک مانند مبل، لوستر، آباژور و دکوراسیون ثابت مانند شیشه، کاغذ دیواری، سنگ و سرامیک تشکیل می گردد.
در طراحی یک ساختمان با محیطی زیبا و مدرن بسیاری از موارد هنر دکورتیو بکارگرفته می شوند از جمله:
- بتن دکوراتیو برای کف سازی زیبا
- پنل دکوراتیو برای دیوار پوش های جذاب و مدرن
- شیشه دکوراتیو برای ایجاد زیبایی دو چندان در بخش های مختلف خانه
- رنگ دکوراتیو برای پوشش رنگی جذاب دیوارها و وسایل منزل
در این مطلب بیشتر به مبحث رنگ دکوراتیو خواهیم پرداخت.
رنگ دکوراتیو
همانطور که در بالا بیان شد رنگ دکوراتیو یا نقاشی دکوراتیو یکی از شاخه های هنر دکوراتیو می باشد. می دانیم که رنگ ها تاثیر شگفت انگیزی بر روحیه و روان ما دارد. هم چنین خلق و خوی افراد در محیط های گوناگون متاثر از رنگ آن مکان ها می باشد. برای مثال در مهد های کودک همیشه از رنگ های روشن و شاد و براق استفاده می شود. رنگ های گرم برای فضاهای بسته و کوچک مناسب نیستند و این نوع رنگها فضاها را کوچکتر نشان میدهند اما رنگ های سرد محیط را بزرگتر نشان می دهند. یا مثلا وجود رنگ گرم در محل کار آهنگ حرکت را سریع تر می کند ترکیب رنگهای گرم در کنار هم جسور غنی و زنده جلوه می کند.
رنگ دکوراتیو طراحی داخلی و معماری ساختمان را متأثر می سازد. رنگ انتخاب شده باید با اجزا و فضاهای داخلی ساختمان هارمونی و هماهنگی داشته باشد. اصول استفاده از رنگ دکوراتیو نیازمند تخصص است. رنگ دکوراتیو برای سقف، دیوارها، گچ بری های دیوارها، کف و یک سری وسایل منزل یا محیط کار مانند زیر تلویزیونی، بوفه ها و غیره استفاده می گردد. ایجاد فضایی متناسب با خلق و خوی افراد موجب حس آرامش و امنیت و شادی می شود. یکی از معروفترین و پرکاربردترین رنگ های دکوراتیو انواع رنگ های اکریلیک می باشد.
مزایای رنگ دکوراتیو
- قابلیت اعمال روی سطوح مختلف چوب، سیمان، بتن، گچ
- ضد قارچ و باکتری
- قابلیت بالای شستشو
- ضد آب بودن
- عدم جذب گرد و غبار
- پوشش دهی بالا
- دوام بالا و قابلیت تعمیر و ترمیم آسان
- سهولت اجرا
- بدون بو و مواد فرار سمی
- تنوع بالا
- از بین برنده لکه و کثیفی
همانطور که گفتیم نقاشی دکوراتیو نیازمند تخصص است. زیرا نقاشی دکوراتیو مسئله ای فراتر از یک رنگ آمیزی ساده و یکنواخت روی دیوار می باشد. در زیر به ذکر نام انواعی از تکنیک های نقاشی دکوراتیو بسنده می کنیم:
- رنگ آمیزی طرح دار با اسفنج
- استفاده از روش استنسیل
- رنگ آمیزی سایه روشن
- طرح های هندسی
- ایجاد بافت
- رنگ امیزی با چند رنگ به صورت تفکیک شده
به این ترتیب می توان دریافت که رنگ های دکوراتیو برای اجرا نیاز به ابزارهای گوناگونی دارند:
ابزارهای رنگ دکوراتیو
ابزار فوم طرح دار
اسفنج
مهرهای چاپی با طرح های متفاوت
ابزار طرح چوب
کاردک ایجاد طرح
قلم مو